Mat och dryck

Om mat ombord

 

Inledning

  

”Det är i mitten av juli och efter en perfekt dag med fina vindar och klarblå himmel har vi förtöjt i en västlig vik på Norrpada. Det är ca 30 grader i luften och 22 i vattnet, vilket är väldigt ovanligt här ute. Efter ett dopp och en upptäcktsfärd runt ön tar vi en drink och lite tilltugg, bestående av ost, kex och lite nötter. Det är snart dags att förbereda middagen vi är alla hungriga. En snabbvisit på Rödlögaboden tidigare under dagen hade förbättrat vårt proviantförråd. I dag skulle det bli trerätters middag. Parmaskinka med hyvlad parmesan och olivolja till förrätt. Grillad oxfilé med potatiskaka och kantarellsås som huvudrätt. Fruktsallad på jordgubbar, persikor, päron och melon som en fräsch efterrätt. Till förrätten drack vi ett väl kylt Alsace vin och till varmrätten korkade vi upp en underbar amarone från Tomasi. Till fruktsalladen fick vi var sin skvätt Sautern vin som var kvar från gårdagens kulinariska utsvävningar. Nöjda, mätta och lyckliga satt vi sedan kvar i sittbrunnen och pratade till långt efter midnatt”.

 

Det är sådana kvällar man mins och lever på, när snön ligger tjock och kylan biter en i kinden. Det är dessa minnen som får en att klara av slaskiga grå vintrar och som får en att längta till nästa sommar.

 

För mig är tiden när jag är ute med båten den bästa tiden under året och då är det också självklart att man ska äta gott och dricka gott. Det gör ju bara upplevelsen ännu bättre.

Men jag har många gånger fått komentarer från folk som menar att det ”är onödigt att dricka ett så fint vin ute i båten” eller kommentarer om att ”det är så jobbigt att göra god mat i båten”. Jag brukar svara med en motfråga.

 

-         När ska man dricka ett gott vin då…?

-         Eller vad är det för skillnad mellan att göra god mat i båten mot att göra det hemma…?

 

Många menar att det är krångligt att laga mat i båten. Jag hävdar motsatsen. I båten är i alla fall jag mer motiverad att laga något gott. I båten har jag gasol att laga maten på vilket är betydligt bättre är elspisen hemma. Jag har mer tid, inga tider att passa. Det är visserligen mindre ytor att jobba på i båten, men det ser jag som en utmaning. Då blir man lite stolt när man har fått till något gott. Disken då? Undrar kanske någon. Ja, den får du i alla fall, för något måste man äta och om man drar ner lite extra disk så tar det inte så många minuter extra att diska detta.

 

På den här sidan tänkte jag försöka ge lite tips om hur man underlättar matlagningen ombord. Båtens basutrustning och lite tips om extra utrustning. Det kommer att bli recept på god mat att göra när man har bra färskvaror och recept på god mat att göra när färskvarorna är slut samt lite vintips mm.

Förslag på vad konserv och torrvaruförådet tex. kan innehålla samt tips på lite allt möjligt.

 

Jag har idag en RB 98, en 32 fots segelbåt med bra pentry och kylbox. Men för tio år sedan så hade jag en 27 fots Vega som jag mer eller mindre var uppfödd i. Den saknade fram till de sista åren kyla och då var vi hänvisade till kylväska och kylklampar. Men det hindrade inte mig från att laga god mat. Så oavsett vad du har för fast utrustning i pentryt så ska du kunna få tips att använda. Jag kommer också att ta upp och ge tips om hur du sköter ditt dricksvatten ombord (se besiktningssidan). Dricksvattnet är det viktigaste livsmedel vi har och sköter man sitt system i båten så får man inga problem och kan dricka det utan att fundera på om det är ok.

 

 

 

 

Om du vill kontakta mig skickar du ett mail till adressen mr(at)jablo.se

 

Tips:

 

 

Grilltips 1 »

 

Ett problem som ibland uppstår vid grillning är att köttet eller det man grillar hinner bli kallt innan man hinner börja äta. Det kan bero på olika saker Tex. att det är en bit att gå till båten eller att potatisen inte är riktigt klar. Jag löste problemet så här.

Via en kompis som är smed fixade jag två bitar 15 mm plattjärn anpassade efter den rostfria formen som jag brukar ha köttet i när jag grillar(bild). plattjärnen täcker botten i formen och är ca 100 * 150 mm. När jag sedan grillar lägger jag metallbitarna i ytterkant på grillen så att dom värms upp under grillningen. När grillningen sedan är klar lägger jag köttet i min rostfria form och sedan täcker jag köttet med de varma metallbitarna. På så sätt håller sig maten varm i ytterligare 10 – 15 minuter och glappet som kan uppstå mellan Tex. potatisens kokning elimineras.

Plattjärn kan du nog få tag på hos en plåtfirma eller en grovsmed. Har du tur och får gå och titta i skrotlådan så kan du nog hitta bitar som du kan fixa till själv med en vinkelslip. Bitarna diskar jag och smörjer in ibland med lite matolja.

Ett alternativ till metallbitarna kan vara Täljsten om du kan få tag på det. Det finns grytunderlägg i Täljsten där Täljstenen är infälld i kork eller trä dessa kan användas om du pillar bort stenen och använder den. Dessa är dock rätt så dyra så det billigaste är nog plattjärnen.

 

 

Pryltips 1 »

 

En sak som man kan ha stor glädje av i båten är ett gammalt grilljärn eller våffeljärn. Jag själv har ett grilljärn som min mormor en gång i tiden hade . Grilljärnet är helt suveränt att göra varma mackor i. Vi använder ofta grilljärnet till varma mackor under gång, när vi vill ha en snabb lunch eller är sugna. Grilljärnet är då bra och säkert eftersom man klämmer ihop järnet och inget kan trilla ur. Det går även att använda ett gammalt våffeljärn för vedspisar. Dessa har dock en nackdel att de oftast är gjorda helt i gjutjärn varvid handtagen blir varma. Våffeljärnet är också trängre invändigt så man får klämma ihop mackan ordentligt

Grilljärnet går ju också att använda till det som det från början var avsett till, att grilla i. Grillar man korv i den, blir dom läckert randiga och påminner om en grillkorv från en korvmoj. I voffeljärnet går det ju naturligtvis bra att grädda våfflor eller fattiga riddare.

Var får man då tag på dessa grejer, det kan ju vara lite svårt eftersom det är gamla saker men man kan göra fynd på loppmarknader, sekondhandbutiker eller i antikaffärer.

 

 

Pryltips 2 »

 

Att vispa grädde eller vaniljsås underlättas betydligt om man har en skakvispare eller vad det nu heter. Den jag har är en Tupperware men den finns i andra fabrikat också. Den vispar grädde på en minut. Det är bara att hälla i grädden och skaka. Det går fort, så lyssna ordentligt på hur ljudet ändras när du skakar. Skakar du för länge får du i stället smör till frukostfrallan. Den vispar även vaniljsås och andra saker som behöver vispas. Jag tycker att den är bättre än en gammal handvevad visp.

 

Pryltips 3 »

 

Ett rivjärn kan vara bra att ha i båten om man som jag tycker om Parmesanost eller rivna morötter. Jag har faktiskt två stycken rivjärn. En burk med lock och invändigt rivjärn(bild) och ett pyttelitet rivjärn för just Parmesanost eller muskotnöt, för att riva direkt på maten med.

 

 

Vintips:

 

 

Röda viner »

 

Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon Chile

84:00 kr

 

Ett makalöst bra fylligt vin till fyndpris.

 

i Castei Ripasso

 (nr 22409) Italien

119 kr

 

En bra ripasso kraftfull och fyllig.

 

A Amarone

(nr 12343) Italien

199 kr

 

Kraftfullt fylligt med viss sötma. Passar bra till ostar och smakrika kryddiga rätter.

www.jablo.se © 2010 • Privacy Policy • Terms Of Use